Lesz elegendő magyar hal az év végi ünnepekre!

Hír kép

Lesz elegendő magyar hal az év végi ünnepekre, sőt a kiegyensúlyozott belföldi kínálat mellett jelentős mennyiség jut exportra is. A magyar halat keresik többek között Romániában, Lengyelországban és Ausztriában is.  Az idei tógazdasági haltermelés becsléseink szerint mintegy 19-20 ezer tonna lehet, további 4 ezer tonnát pedig intenzív telepeken termeltek meg. 2017-ben sajnos több helyen gondot jelentett a termelésben a csapadékszegény időjárás. 
Magyarországon a tavalyi évben a 26.480 ha halastóban 20.388 tonna halat, míg a 17 db intenzív telepen pedig 3.969 tonna halat termeltek meg a gazdálkodók, melynek jelentős része már feldolgozott formában jelenik a fogyasztók előtt. Magyarország a második legnagyobb pontytermelő ország Európában (18 000 t), a hazai termésből 3 130 t exportálunk. Az afrikai harcsa termelésével Magyarország Európán belül előkelő helyen képviselteti magát, a FAO adatai szerint 2015-ben 2,8 ezer tonna mennyiséggel, ezt a fajt rajtunk kívül csak Hollandiában és Németországban tenyésztik még nagyobb mennyiségben.
 
Magyarországon Karácsonykor hagyományosan az alaphal a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 80 százalékát adja. Az év végi ünnepekre már keresett az afrikai harcsa, a szürkeharcsa, a süllő és a pisztráng is, azok a szálkamentes halak, amelyek fogyasztása évközben még elenyésző. Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás körülbelül 30-35 százaléka.
 
A hal néhány százalékkal drágább lesz idén Karácsonkor, mint tavaly a nyári aszály és a magasabb gabonaárak miatt, az áremelkedés mértéke azonban nem éri el a 10 százalékot. A jövő évtől a fogyasztók által is érzékelhető, mintegy 15-17 százalékos árcsökkenés várható az áfa csökkentésnek (27-ről 5 százalékra) köszönhetően. A hazai halfogyasztás jelenleg 5,7 kg/fő/év (KSH), amely számításaink szerint 10 százalék körül nő majd 2018-ban. 
 
A Karácsonyi halvásárlást segítve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet létrehozott egy interaktív térképet, valamint egy címlistát, ahol a fogyasztók megtalálhatják a hozzájuk legközelebb található termelői halárusító pontot. Jelenleg több mint 40 településen közel 60 db halárusító pontot tartalmaz a lista. A halárusító helyeket tartalmazó listát megtalálhatják a www.magyarhal.hu weboldalon.
 
 
fotó: Hajtun György/Halászati Lapok
 
A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) segítségével jelenleg több beruházás is indul az ágazatban, melynek eredményeképpen növekedni fog a megtermelt hal mennyisége, valamint a halfeldolgozók bővülésével a feldolgozott hal mennyisége is növekedést mutat majd.
 
A Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztálya és a MA-HAL kidolgozta a „Minőségi Magyar Hal” (MMH) tanúsító védjegy szabályzatát. A védjegy koncepciója szerint az érvényes jogszabályok és a jó gyakorlat betartásával, ellenőrzött körülmények között előállított és nyomon követhető, garantált minőségű magyar haltermékek részesülhetnek a védjegyoltalomban. Rövid időn belül a boltok polcain is megtalálhatóak lesznek a védjeggyel ellátott haltermékek.

 

Dátum: 2017.12.16.
<< Vissza