Hírek események

FM-Élelmiszeripari Főosztály tájékoztatója a "kaviár" elnevezés használatáról

Hír kép
Megállapításra került, hogy a „kaviár” számos esetben helytelenül használt termék elnevezés, ezért a Földművelésügyi Minisztérium- Élelmiszeripari Főosztálya, Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összeállította a „kaviár” elnevezés használatával kapcsolatos legfontosabb információkat.
 
 
Tájékoztatás „kaviár” elnevezés használatról
 
A „kaviár” kifejezés használata kizárólag a Tokfélék (Acipenseridae) családjába tartozó halak ikrája esetében megengedett, egyéb halfajok esetében a „kaviár helyettesítő” elnevezés használható az Európai Unió Hivatalos lapja (Official Journal of the European Communities) (91/C 270/02) alapján.
 
Jogszabályi háttér
 
Codex Alimentarius szabvány tokhalfélékből 
STANDARD FOR STURGEON CAVIAR (CODEX STAN 291 – 2010):
 
A szabvány az Acipenseridae családba tartozó tokfélék kaviárjára vonatkozik. A szabvány értelmében az alábbi két esetben használható a kaviár elnevezés:
 
1. kaviár elnevezés az Acipenseridae családba tartozó tokfélék esetén.
2. kaviár elnevezés mellett az alábbi kiegészítéssel:
2.1.  Beluga, Huso huso-Viza halfaj esetén
2.2. Ossetra, Acipenser guldenstaedtii- vágótok, Acipenser persicus halfaj esetén
2.3. Sevruga, Acipenser stellatus- Sőregtok halfaj esetén.
 
Az Európai Unió Hivatalos lapja (Official Journal of the European Communities) (91/C 270/02)
Az EU Bizottságának közleménye értelmében a „kaviár” elnevezés az Európai Unió területén forgalmazott tokfélék halikráját jelenti, egyéb halfajok esetében a „kaviár helyettesítő” elnevezés használható.
 
A vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről szóló 865/2006/EK rendelet
 
A rendelet VII. mellékletének értelmében a kaviár: „Tokalakúak (Acipenseriformes) valamennyi fajának nem megtermékenyített, nem élő, feldolgozott ikrája, mely halikra néven is ismeretes”.
 
 
 
forrás: Földművelésügyi Minisztérium- Élelmiszeripari Főosztály / Laszlovszky Gábor főosztályvezető
 
Dátum: 2018.01.05.
<< Vissza