Hírek események

A hazai akvakultúrákban megtermelt halhús fogyasztása teljes mértékben biztonságos (H2020 Parafishcontrol)

Hír kép
A Horizon 2020 program által támogatott Parafishcontrol pályázati munka egyik fő feladata, hogy megvizsgálja az Európai Unióban, az akvakultúrákban termelt  legfontosabb hat halfaj (tengeri sügér, tengeri dévér, lazac, pisztráng, óriás rombuszhal és ponty) esetében, hogy azok fertőzöttek lehetnek-e zoonotikus parazitákkal, elsősorban férgekkel?  Az együttműködésen belül az MTA ATK ÁOTI Halkórtan és Parazitológia Témacsoportjának munkatársai a kutatás során hazai halgazdaságok pontyállományainak ivadék és piaci méretű korosztályait vizsgálták, és megállapították, hogy noha előfordulhatnak mikroszkópikus méretű Holostephanus férgek a pontyok izomszövetében, azonban ezek teljesen ártalmatlanok az emberre nézve, fertőzés kialakítására nem képesek. A többi öt vizsgált halfaj esetében hasonló eredménnyel zárult a partnerintézetek vizsgálata is, vagyis az európai akvakultúrákban megtermelt halhús fogyasztása teljes mértékben biztonságos.
 
 
 

Dátum: 2018.11.11.
<< Vissza